Splošno o negi kože

Zakaj je vlaga za kožo tako pomembna?

Že sam podatek, da usnjico sestavlja 80%, povrhnjico 70% in poroženelo plast 13% vode pove, da je voda bistvena sestavina kože in da moramo to upoštevati tudi pri negi. Dodajanje vlage omili upočasnitev tvorjenja vlažilnih učinkovin v povrhnjici, kar se začne dogajati po 25.em letu starosti. Tako je nekako po 25.em letu čas, da začnemo skrbneje načrtovati nego svoje kože.

Katere so tiste sestavine, ki kožo vlažijo?

V novejšem času je prava atrakcija hialuronska kislina. Obstaja v različnih oblikah, v kozmetične namene se uporablja v obliki injekcij ali serumov za nanos pred kremo. Seveda je smiselno, da se najprej poslužimo neinvazivnih tehnik, torej izdelkov za dermalno uporabo z visoko vsebnostjo hialurona. Laboratorijem je uspelo hialuron razcepiti na tako majhne delce, da prehajajo v kožo, gre za nizkomolekularen hialuron, ki ga uporablja tudi Kozmetika Kahne. Hialuron tako prodre do usnjice, kjer spodbuja delovanje fibroblastov, ki proizvajajo več kolagena in elastina. In ko smo že pri kolagenu, je to druga pomembna sestavina za vsakodnevno uporabo. Kolagen je glavni strukturni protein v telesu. Če odštejemo vodo, ga je v koži 80%. Zagotavlja čvrstost tkiva, v kombinaciji z elastinom pa prožnost. Čisti kolagen v vodni raztopini, ki se uporablja kot podlaga pod kremo, izboljša tonus kože, deluje kot lifting za ohlapno kožo. Vlažilna sestavina so tudi morske alge, ki so po kemizmu podobne snovem v celicah in poskrbijo za vezavo učinkovin globlje v kožo. Zaradi velike vsebnosti vode so prava zaloga vlage, ker v povrhnjici nabreknejo, delujejo kot spužva in zato kožo tudi napnejo.

Imam suho kožo. Ali je bolje uporabljati olje ali vlažilni serum?

Gre za dva popolnoma različna izdelka. Olja so iz lipidov, ki kožo nahranijo, vendar ne prodirajo globlje v kožo zaradi velikih molekul. Zato je bolje, da pred mastnimi podlagami uporabimo vlažilne na osnovi hialurona, morskih alg, kolagena in podobnih sestavin, ki lažje prehajajo v kožo in jo vlažijo od znotraj. Ko smo kožo navlažili, jo lahko namažemo še z mastno fazo, torej oljem ali mastno kremo. Kremo v vsakem primeru nanesemo na koncu, ko smo že nanesli podlage. Tako damo koži vse, kar potrebuje.

Stara sem 40 let in že več kot 10 let uporabljam enako vlažilno kremo, ker mi je vedno ustrezala. V zadnjem času opažam, da je koža postala bolj suha.

Ker se potrebe naše kože spreminjajo z leti, ni dobro, da vedno uporabljamo isto kremo. Sploh je pomembno, da po 30.em letu ne uporabljamo samo kreme, pač pa tudi podlage. Po 20.em letu, ko je puberteta za nami, začne koža hitreje izgubljati vlago, poroženela plast povrhnjice razpoka in pojavijo se prve mini gubice. Če želimo preprečiti nadaljnji proces gubanja, moramo dodajati vlago. Torej osnovno podlago in vlažilno kremo. Vendar leta hitro tečejo in okrog 30.ega leta se obnova celic upočasni in je zato treba npr. s hialuronom spodbujati delovanje fobroblastov in kožo obnavljati s serumi. Krema ne zadošča več, ne glede na veliko število sestavin, ki jih vsebuje, poskrbeti moramo za dostavo teh sestavin v celice, kar je mogoče s podlagami z ustrezno kemijsko sestavo in molekularno maso. Kreme žal nimajo penetracijskih sestavin oziroma zaradi teksture ne morejo prehajati globlje, torej imajo le površinski učinek. Pri 40. letih se izgubljanje kolagena še pospeši, zato ga dodajamo v kombinaciji s hialuronom, nepogrešljive pa so tudi sestavine za ciljno zmanjševanje gub, npr. argireline peptid. V tej starosti je potrebno uporabljati kreme z retinolom (priporočljivo v nočnih kremah zaradi obstojnosti sestavine). Pozneje, ob hormonskih spremembah, ki spremljajo menopavzo, pa poleg vsega navedenega pridejo na vrsto tudi preparati z lipidi.

Kozmetika Kahne na družbenih omrežjih